Support
Documentatie

Gebruik de agenda onder uw eigen domeinnaam

Deze pagina legt uit hoe u uw agenda onder een eigen webadres (URL) bereikbaar kunt maken. Als u een eigen domeinnaam heeft kunnen uw gebruikers de agenda daarop kunnen bijvoorbeeld bereiken op een adres als agenda.mijnbedrijf.nl. De links in de bevestigingsberichten van uw agenda zullen ook deze domeinnaam gebruiken zodat gebruikers kunnen zien dat de agenda bij uw organisatie hoort.

Om een eigen domeinnaam te koppelen zult u wijzigingen moeten aanbrengen in de DNS. Het verkeerd wijzigen van de DNS kan er voor zorgen dat uw website of e-mail niet bereikbaar is. De stappen in deze handleiding zijn veelal buiten het SuperSaaS systeem om. Deze uitleg is daarom ter informatie en wij kunnen verder geen hulp bieden bij technische problemen. Enige technische vaardigheid is vereist.

De stappen die ondernomen moeten worden om uw domeinnaam naar supersaas.nl te laten wijzen zijn relatief simpel. Een probleem is echter dat elke domein provider werkt met andere software. Een tweede probleem is dat vandaag de dag een SSL versleutelde verbinding (https) de standaard is voor pagina’s waar mensen hun informatie moeten invullen. Moderne webbrowsers tonen namelijk een waarschuwing als een verbinding niet versleuteld is. Wij adviseren daarom de domeinnaam via https bereikbaar te maken. Een SSL-versleuteling toevoegen aan een eigen domeinnaam is iets lastiger, omdat er een zogeheten “proxy” nodig is. In de volgende stappen zullen we uitleg geven over hoe u Cloudflare als proxy kan toevoegen aan SuperSaaS zodat uw eigen domeinnaam SSL versleuteld is.

Stap 1: Maak een eigen domeinnaam of migreer een bestaande

U kunt de DNS van uw bestaande domeinnaam migreren naar Cloudflare om daar een subdomein te creëren, zoals agenda.mijnbedrijf.nl, of u kunt een nieuwe domeinnaam kopen zoals mijnbedrijf-agenda.nl. Doordat er risico’s zijn verbonden aan het migreren van de DNS is het mogelijk dat sommige Internet Service Providers (ISP) het niet toestaan dat u zelf de DNS aanpast. Indien dit het geval is, of als u het niet prettig vindt om zelf DNS-wijzigingen toe te passen, kunt u het beste een nieuwe domeinnaam aanschaffen om te koppelen aan SuperSaaS. U kunt een domeinnaam kopen voor een paar euro per jaar bij bijvoorbeeld MijnDomein of Strato. SuperSaaS verkoopt geen domeinnamen.

Stap 2: Maak een Cloudflare account aan

Zodra u toegang heeft tot de name servers van de nieuwe domeinnaam kunt u bij Cloudflare een gratis account aanmaken. Als u al een domeinnaam heeft, kunt u kijken naar de handleiding bij Cloudflare die u verder zal helpen.

Stap 3: Laat een (sub)domein wijzen naar SuperSaaS

Zodra het domein ingevoerd is in Cloudflare kunt u naar ‘My Dashboard’ gaan en een subdomein aanmaken die naar uw agenda wijst.

Records toevoegen in Cloudflare

In de DNS-configuratie kunt u via de geavanceerde instellingen een ‘CNAME’ record toevoegen aan uw DNS. Voor die CNAME moet u een alias opgeven en een bestemmingsadres invullen waar het naar toe zal wijzen. De alias is het gedeelte dat het subdomein is van uw website. Een veel gekozen optie is ‘agenda’ of ‘reserveren’. Bijvoorbeeld met het domein mijnbedrijf.nl zal het met alias er als volgt uitzien: agenda.mijnbedrijf.nl. Het bestemmingsadres, of host adres, is www.supersaas.nl.

Wijs CNAME naar supersaas.nl

Voeg alleen www.supersaas.nl toe, niet de gehele URL met /schedule/… erachter. Het systeem van SuperSaaS kan de rest van de URL invullen zodra het domein aan uw account is gekoppeld (wat we laten zien in stap 4).

Het doorvoeren van de wijzigingen in de DNS kan veel tijd in beslag nemen en duurt soms wel 24 uur. U kunt controleren of de DNS gewijzigd is door naar het domeinnaam te gaan in de webbrowser. Als alles goed is ingesteld in de DNS, zult u met het domeinnaam op de homepagina van SuperSaaS terecht komen. Als u al uw eigen domeinnaam heeft ingevuld (wat we zullen uitleggen in de volgende stap), dan zult u een pagina zien met informatie dat uw domein aan uw SuperSaaS account gekoppeld moet worden. U kunt pas verder met de volgende stap als u één van deze pagina’s ziet.

Stap 4: Koppel uw domein aan uw account

U kunt uw agenda bereiken door het deel www.supersaas.nl aan te passen naar uw eigen domeinnaam. De volgende stap is het koppelen van uw domein aan uw account. Het koppelen heeft twee grote voordelen: Allereerst zal uw eigen domeinnaam gebruikt worden in alle uitgaande e-mailberichten die een URL bevatten, zoals de herinneringsberichten. Ten tweede zal het browsen naar de domeinnaam zonder het /schedule/… gedeelte, er voor zorgen dat iedereen doorgestuurd wordt naar uw account in plaats van de SuperSaaS homepagina.

Zo koppelt u uw domeinnaam aan uw SuperSaaS account:

  1. Op uw Dashboard kunt u klikken op Layout Instellingen en naar beneden scrollen voor Uiterlijk. Hier kunt u dan op Geavanceerde instellingen klikken.
  2. In de Geavanceerde instellingen kunt u bij Voer de naam van uw (sub-)domein hier in de domeinnaam invullen die u heeft opgezet.
  3. U kunt de optie Controleer dit domein en koppel het aan account… aanvinken en daarna klikken op Wijzigingen opslaan. Het systeem gaat nu controleren of het domein correct is ingesteld. Daarnaast zorgt het systeem ook dat niemand anders uw domeinnaam kan koppelen.

U kunt meerdere agenda’s hebben in uw account die allemaal gebruik zullen maken van uw eigen domeinnaam. Voor elke agenda kunt u de URL zien door naar Beheren te gaan. Als u meerdere agenda’s heeft, en iemand vult alleen uw domeinnaam in van uw URL, dan zal deze individu een lijst met alle agenda’s zien of doorgestuurd worden naar de eerste agenda in de lijst. Via het Toegangsbeheer kunt u bij Wat wordt er getoond op… kiezen wat de gebruiker te zien krijgt zodra hij op de pagina terecht komt.

U kunt meerdere subdomeinen laten wijzen naar uw account. Als u bijvoorbeeld www.mijnagenda.nl en mijnagenda.nl gebruikt, dan hoeft u alleen mijnagenda.nl te gebruiken. Als u anderzijds wilt dat bijvoorbeeld agenda1.voorbeeld.nl en agenda2.voorbeeld.nl naar twee verschillende accounts wijst, dan kunt u de gehele domeinnaam invullen.

De landextensie in de domeinnaam bepaalt de standaard taal die een bezoeker krijgt te zien. Kortom, een domeinnaam eindigend met .de laat een Duitse site zien. Elke extensie waar geen standaard taal aan gekoppeld is, zoals .com of .org, zal de standaard taal gebruiken die is gekozen in de Layout Instellingen. U kunt een bepaalde taal ook forceren op een webpagina door de code ?lang=xx toe te voegen aan de URL, waar u de xx kunt gebruiken voor de landextensie zoals fr of en voor Frans of Engels.

Stap 5: (aanbevolen) Forceer upgrade naar SSL in Cloudflare

Gebruikers die binnenkomen op onze servers via http worden automatisch doorgeschakeld naar https. Op moderne browsers wordt namelijk een waarschuwing weergegeven op http pagina’s en dat wordt daarmee voorkomen. De situatie waarbij de verbinding via Cloudflare loopt en het eerste gedeelte https is, en het tweede http, kan ons systeem niet goed detecteren. In dat geval wordt de gebruiker doorgeschakeld naar een veilige supersaas.nl pagina. Echter, dan is uw eigen domeinnaam niet meer zichtbaar in de browser. Dit kunt u voorkomen door ervoor zorgen dat het verkeer van Cloudflare via https word doorgestuurd naar SuperSaaS. Daarvoor kiest u bij Cloudflare de instelling “Full” in het menu “SSL/TLS”, zie de screenshot hieronder.

SSL aanzetten

Via Cloudflare kunt u instellen dat gebruikers die op een oude http pagina terechtkomen automatisch worden doorverwezen naar de https pagina. Dat doet u op de tab “Edge Certificates” met de schakelaar “Always use HTTPS”, zie de screenshot.

Always use HTTPS

SuperSaaS biedt een soortgelijke functie aan op het scherm Toegangsbeheer, echter kunt u die beter niet gebruiken aangezien die de gebruikers doorverwijst naar een SuperSaaS domein.